Skupština RS sutra o fiskalnim kasama

Bez autora
Dec 27 2010

Narodna skupština Republike Srpske /RS/ sutra će, po hitnom postupku, razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o prenošenju prava svojine na kapitalu RS u preduzećima koja obavljaju komunalne djelatnosti na jedinice lokalne samouprave. Predloženim izmjenama Zakona o prenošenju prava svojine na kapitalu RS u preduzećima koja obavljaju komunalne djelatnosti na jedinice lokalne samouprave rok za ovaj posao produžen je do 1. januara 2012, dok je prema važećem zakonu, to bio 1. januara naredne godine. Razlog za produženje roka je i potreba da se jedinicama lokalne samouprave ostavi dodatno vrijeme od godinu dana da bi se jedinice lokalne samouprave i komunalna preduzeća pripremili za efikasno i odgovorno izvršavanje zadataka u vezi sa prenošenjem prava svojine na kapitalu u ovim preduzećima.

Skupština RS sutra o fiskalnim kasamaNarodna skupština Republike Srpske /RS/ sutra će, po hitnom postupku, razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o prenošenju prava svojine na kapitalu RS u preduzećima koja obavljaju komunalne djelatnosti na jedinice lokalne samouprave.

Predloženim izmjenama Zakona o prenošenju prava svojine na kapitalu RS u preduzećima koja obavljaju komunalne djelatnosti na jedinice lokalne samouprave rok za ovaj posao produžen je do 1. januara 2012, dok je prema važećem zakonu, to bio 1. januara naredne godine.

Razlog za produženje roka je i potreba da se jedinicama lokalne samouprave ostavi dodatno vrijeme od godinu dana da bi se jedinice lokalne samouprave i komunalna preduzeća pripremili za efikasno i odgovorno izvršavanje zadataka u vezi sa prenošenjem prava svojine na kapitalu u ovim preduzećima.

"Većina jedinica lokalne samouprave ukazala je na velike finansijske obaveze ovih preduzeća i, s tim u vezi, zatražila da se dugovi nastali u poslovanju ovih preduzeća prije stupanja na snagu Zakona saniraju na teret Republike", navodi se u obrazloženju zakona.

Budući da bi prenošenjem prava svojine na kapitalu u ovim preduzećima, a zbog postojeće finansijske situacije, budžeti jedinica lokalne samouprave bili dodatno opterećeni, Vlada RS smatra neophodnim odgoditi stupanje na snagu ovog zakona kako bi se u narednoj poslovnoj godini analizirale mogućnosti za prevazilaženje postojeće finansijske situacije u ovim preduzećima, a istovremeno obezbijedila budžetska stabilnost jedinica lokalne samouprave.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o izmjeni odluke o prihvatanju zaduženja i finansijskog doprinosa prema Kreditnom zavodu za obnovu iz Frankfurta na Majni za projekat "Gradski sistem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Banjaluci".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik